Čtyři regiony hlásí cenový strop u bytů

Čtyři regiony hlásí cenový strop u bytů

V některých městech dochází k mírnému zpomalení růstu cen nemovitostí. Ke konci loňského roku dokonce došlo i k poklesu cen u starších prodávaných bytů, a to konkrétně v Praze a Středočeském kraji. Ochlazuje poptávka běžných domácností, investoři ale nepolevují.

Konec roku ochladil ceny

Vysoké ceny pražského bydlení motivovaly zájemce o nákup nemovitostí spíše ve Středočeském kraji, tím se částečně upravil cenový rozdíl mezi nemovitostmi v Praze a Středočeském kraji. Praha a Středočeský kraj platí dlouhodobě za místa s nejdražší adresou pro bydlení. Pozadu nezůstalo ani Brno, nemovitosti v Brně jsou třetí nejdražší v České republice. Drahé byty na kupce čekají i v Ostravě a Moravskoslezském kraji.

Ceny nemovitostí v uvedených lokalitách možná dosáhly cenového stropu, po více než roce, začaly ceny v Praze stagnovat, někde dokonce došlo k mírnému snížení cen.

Rozdělení kupujících

My makléři registrujeme, že začínají být více patrné rozdíly mezi objemem nákupů pro běžné bydlení a objemem nákupů za účelem investice. U běžných domácností jsme zaznamenali limitovanou kupní sílu a orientaci spíše na nájemní bydlení. Investičně motivované nákupy ale neklesají.

Investiční nákupy nemovitostí a omezené možnosti domácností bydlet ve vlastní nemovitosti přinesou zvýšení cen nájemného, ceny pronájmu už jsou na stejné úrovni jako před koronavirovou pandemií.

Ceny hypoték budou stoupat

Česká národní banka sleduje záměr snížení ceny nemovitostí, vydala nařízení pro přísnější pravidla u hypotečních úvěrů. Zároveň rostou úrokové sazby. Někteří žadatelé dostávají nabídku hypotečních úvěrů s úrokovou mírou blížící se 5 %.

Banky hlásí mírný pokles nových žadatelů o úvěr, to může být signálem k očekávanému ochlazení. Dostáváme se do bodu, kdy v řadě měst není možné uhradit splátky hypotečního úvěru inkasem nájemného, tím by měla poklesnout i investiční poptávka po nákupu nemovitostí.

Nejlepší doba pro prodej?

Ano, ta doba stále trvá. Byť už je s ohledem na výše uvedené spíš tak minutu po dvanácté.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

7 chyb při prodeji nemovitosti

zpracováním osobních údajů